Hälsosamt med hund

Forskning visar att människor som har hundar (och andra husdjur) mår bättre. Läs nedan om vad som påverkar husdjursägares hälsa.

1. Husdjur minskar stress
Bara att vara i samma rum som ett djur har oftast en lugnande effekt. När du tittar på din hund, eller myser med den och känner värme och kärlek utsöndras hormonet oxytocin som gör oss lugna och ger ett ökat välbefinnande. Det brukar dessutom följas av en minskning av stresshormonet kortisol.

2. Husdjur kan sänka ditt blodtryck
När du kelar med din hund sjunker ditt blodtryck och dessutom stiger hundens välbefinnande. En studie av patienter med högt blodtryck visade att de som hade husdjur hade hälften så stort stresspåslag som de utan husdjur.

3. Du får bättre kondition med hund
Folk med hund går ca 300 minuter i veckan, jämfört med 168 minuter per vecka för de som inte har hund. Detta enligt tidningen Journal of Physical Activity & Health.

4. Hundar minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom
De ovan listade effekterna av att ha husdjur, i synnerhet hund enligt American Heart Association, leder till sänkt kolesterol, minskad stress och lägre blodtryck. I kombination med mera kroppslig aktivitet är detta ett givet ett bra recept för att minska risken för hjärtsjukdomar.

5. Husdjur kan minska depression
Att hunden måste ut i alla väder kan bidra till att du aktiverar dig på ett sätt som annars inte hade varit självklart, och därmed mår bättre. Fysisk regelbunden aktivitet hjälper mot depression, ångest, sömnstörningar etc. Dessutom ger husdjur en känsla av terapeutiskt och psykologiskt välbefinnande – särskilt hundar, enligt British Psychological Society.

/16033008124_160be1d550_o.jpg
Läs mer m studierna här.

11 jan 2017